Problema icoanelor in unitatile scolare
Aceasta problema a icoanelor in unitatile scolare este un adelicata din mai multe puncte de vedere.In primul rand din cauza ca odata cu excluderea icoanelor din unitatile scolare,vor fi escluse si orele de religie din programa scolara.In al doilea rand,un subiect si mai delicat il constitue fapul ca acum in Romania nici nu se pune problema ca un copil sa nu fie botezat,cum se face in Europa,unde exista deja gandirea de a lasa copilul sa isi aleaga singur, atunci cand acesta va considera ca este suficient de convins, latura confesionala.
Icoanele prezente pe peretile scolilor din Romania reperezinta un simbol al iubirii,al comunicarii,insa problema e alta.De ce aceste incoane sunt numai ortodoxe?Aceast fapt sta la baza excluderii acestor simboluri din scoli deoarece unii cred ka prin afisarea numai de icoane ortodoxe,minoritatile confesionale raman in anonimat.Si ca sa nu se poata pune accentul pe aceasta discriminare dintre confesiuni,se spune ka icoanele reprezinta simbolul comunicarii dintre elevii de diferite etnii,in scoli.
Am citit un titlu in ceva ziar din oradea„Nu daţi jos icoanele de pe pereţi, că ne ajută la teze”. Nu cred că se putea o explicaţie mai bună a prezenţei
icoanelor în şcoli. Fiindcă asta „produce” învăţământul românesc. Oameni inadaptaţi la realitate, care cer ajutor exterior, care aşteaptă ca Statul să le dea casă, serviciu, maşină, iar Doamne-Doamne să le „Sănătate, că-i mai bună decât toate” şi, dacă n-o fi prea mult, nişte bani, un câştig la loto...
Parerea mea personala despre problema icoanelor in unitatile scolare romanesti este ca ar trebuie hotarata excluderea lor dupa rezultatul unui sondaj de opinie realizat printre elevi si profesori.Acesta ar fi singurul mod prin care aceasta problema delicata ar putea fi rezolvada pe placul tuturor.
span style="FONT-WEIGHT: bold">