Monday, May 28, 2007

Apa imbuteliata:O problema a mediului


Anual, consumatorii chetuiesc peste 100 de miliarde de $ pe apa imbuteliata deoarece este mai sigura decat cea care curge de la robinet. In toata lumea, consumul de apa imbuteliata a crescut considerabil. Dupa statistici fata de anul 1999 , doar pana in anul 2004 consumul a crescut cu 57% .
Chiar si in zonele unde apa de la robinet este potabila, cererea pentru apa imbuteliata este in crestere, acest lucru producand un plus de gunoaie si un consum de energie evitabil. Desi in toata lumea, inclusiv SUA si Europa, gvernele incearca sa asigure ca apa de la robinet sa fie cat mai potabila, consumul de apa imbuteliata este in continua crestere.In SUA, apa imbuteliata ajunge sa fie mai scumpa decat combustibilul pemtru masini.
Nici nu se poate pune problema ca apa curata, potabila si ieftina este esentiala pentru sanatatea comunitatii globale. Rezolvarea acestei probeleme nu este apa imbuteliata ci extinderea metodelor de curatare si asigurare de apa potabila tuturo oamenilor, pe termen lung. Apa rezultata din aceasta sursa ajunge la consumatori pe o cale eficienta si care nu consuma atata energie, pe cand cea imbuteliata este transportata chiar si de la distante de mii de km, acest lucru producand un consuma de energie si o poluare evitabila. Problema este a reciclarea recipientelor de plastic care la distrugere produc poluare, iar daca ar fi sa fie ingropate in pamant pentru biodegradare le-ar trebui cel putin 1000 de ani.
Combustibilul fosil folosti pentru producerea sticlelor de plastic ar fi de ajuns pentru unui parc auto numeros, raportat la un an de consum.
Acesta este o alta problema a comunitatii globale, o problema pe care guvernel incearca din nou sa le cenzureze pe langa multe altele.

No comments: